Georg Brask

Georg Brask

Georg Brask föddes och växte upp i Östistuga, Kalvlund. Han drev det sista jordbruket på gården och var även verksam som träsnidare. Han är en av de viktigaste källorna till denna webbplats.

Georg Brask föddes 21 september 1917 i Östistuga, Kalvlund. Han var son till Arthur och Maria Brask. Arthur var född i Östistuga, Kalvlund som äldste son till Lars Daniel Brask och Lisa Katharina Andersdotter. Maria var född i Låbbyn, Blomskog, dotter till Emanuel Segolsson och Anna Sofia Mossberg.

 

Georgs far Arthur dog hastigt i augusti 1934. Georg som skulle fylla 17 år samma höst, fick ta över ansvaret för gården. Tillsammans med sin mor Maria, drev han jordbruket fram till 1955. Han var också verksam som träsnidare.


Efter att Georgs mor  Maria gått bort sålde Georg av alla djuren och något år senare flyttade han till Sala där han gick en elektrikerutbildning. Därefter flyttade han till Bengtsfors, och senare Billingsfors och arbetade på Billingsfors Bruk fram till pensionen.

 

Gården i Kalvlund, trädgården och framförallt skogen var hans stora intresse. Alltmer med åren blev också släktforskning det, särskilt efter att boken om Gravkorsen på Blomskogs kyrkogård hade givits ut.


1962 gifte Georg sig med Inga Martinsson från Södra Kvarnviken, Ärtemark. Tillsammans fick de 1965 sonen Lars (denna webbplats skapare).

 

Georg gick bort 9:e mars 2006.

Georg Brask slår med lie på åkern söder om Östistuga, som syns i bakgrunden, cirka 1985.

Georg som liten, med sina föräldrar Arthur och Maria.