Från och med 1771 redovisas familjerna per gård ur Husförhörslängderna. Dessa skrevs i 5-års-perioder varför detta också är intervallet i tidslinjen.
I tidslinjen anges Man och Hustru med namn, dock inte alla deras barn. Med så många barn och redovisat i 5-års-perioder skulle det bli väldigt många upprepningar vilket i sin tur skulle minska överskådligheten.
Pigor och drängar har inte angetts konsekvent utan enbart i vissa fall där det funnits kuriosa uppgifter eller de gånger då t.ex. en piga gift sig med en son på gården.
Alla pigor och drängar finns dock i Husförhörslängderna och man kan generellt säga att man oftast hade två pigor och en dräng i Västistuga och Östistuga. På Del oftast en piga.
Mot slutet av 1800-talet var det bara Västistuga som hade dräng, Karolina var ju ensam med barnen.
Att ta hand om föräldralösa barn och/eller inhyses pigor var också relativt vanligt, givetvis mot ersättning av socknen.
I husförhörslängderna skrivs Kalvlund på många olika sätt, den gamla stavningen var ju Kalflund men det förekommer varianter som Kalvelunda och som i det här fallet Karlund.
Pga dålig upplösning av helsidesbilder hos Arkiv Digital består nedan av flera sammanfogade bilder, därav ojämnheterna i kanterna. I originalet är Daniel Nilsson Brask och Pär Torpengrens hushåll på ena sidan, följt av Peter Olssons på nästa.
En smula anmärkningsvärt är att den mest läskunniga i Kalvlund vid denna tid, var en kvinna; Anna Segolsdotter på Del. Hon var den enda som fick fullt kryss på Läskunnighet vid sidan av katekesen. (Läser i bok avsåg lilla katekesen och många gånger handlade det mer om att lära sig den utantill än att i själva verket kunna läsa).
Karta med gårdsnamn i Kalvlund, Häljelund och angränsande del av Vammerviken.
Klicka på kartan för att se större version.
© Copyright 2012. All Rights Reserved.