Att Georg nu började med träsnideri var kanske för att fördriva tid och tankar, eller kanske helt enkelt för att han nu tillbringade mer tid tillsammans med farbror David. I sina yngre dagar hade David målat tavlor för att senare gå över till att snida i trä och gjorde bland annat skulpturer av män i bygden. Ett exempel på detta finns på framsidan av Mossbergböckerna.
Men David gav inte Georg några regelrätta lektioner i träsnideri. Såväl farbror David som Georg var självlärda. Även om Georg naturligtvis hade fördelen av att ha en förebild att ta efter.
Bland det allra första Georg gjorde var schackbrädet här nedan. Han gjorde även det här träfatet ovan med huset i. Men det som började som en fritidssyssla blev snart en inkomstkälla. Redan två år efter att Georg hade börjat tälja medverkade han i en utställning på Kyrkerudsskolan och därefter började han sälja sina alster. Beställningar kom från folk i bygden, som ville ha lampetter, skålar, askfat, ljusstakar med mera.
Georg hade lämnat några troll till påseende hos Svensk Hemslöjd. De sålde redan alster av Georg genom sina butiker och efter ha fått trollen och omgående sålt dem skickade de beställningar på fler. Trollen växte snabbt i popularitet och i slutet av 40-talet stod de för cirka halva Georgs produktion.
Någon gång under krigsåren på 1940-talet hade Georg skickat några snidade föremål som julklapp till sin kusin Eva Brask i Attleboro, Massachusets. Eva beställde därefter fler föremål av Georg för att i sin tur ge som gåvor. Detta gav upphov till att fler önskade köpa föremål av Georg. Eva tog emot beställningar som hon skickade till Georg. Eva skrev brevledes till Georg vilka föremål och antal som hon fått beställningar på och förmedlade även betalningarna. Svenskamerikaner från Blomskog med omnejd köpte också föremål av Georg när de besökte Sverige, som de sedan tog med sig till sitt nya hemland USA.
Så var fallet med några av föremålen nedan, fotade mot blå bakgrund. De tillhör Tom och Nancy Zarle, i Iowa, USA. Nancys far Nils Larsson hade emigrerat 18 år gammal från Gustavsfors, Dalsland, till Attleboro, Massachusets. Trollen har Nils köpt genom sin kusin Eva Brask och sin syster i Sverige, Karin Dalsvall. Nils hade även köpt troll vid någon av sina resor till gamla hemlandet. Nils tog själv upp konsten att snida i trä efter att han gått i pension. Han uppmuntrade även svärsonen Thomas Zarle att börja snida.
I slutet av 1930-talet tog Georg ett flertal kurser i teckning. Nedan hittar du två bildgallerier med fler bilder. Ett för snidade föremål, och ett för teckningar, alla skapade av Georg Brask.
Goerg slutade snida 1956 i samband med att han avvecklade jordbruket på gården i Kalvlund, och flyttade till Sala. Ungefär 30 år senare, som pensionär, 68 år gammal, började han så smått igen. Men han var inte nöjd med resultatet, vilket är svårt att förstå när man ser trollet nedan, från 1985. Han slutade igen efter att ha gjort ett fåtal brevknivar och troll.
År 1952 skänkte de värmländska socknarna föremål av mycket varierande slag till American Swedish Institute i Minneapolis. Tanken var att förmedla minnet av det som de utflyttade värmlänningarna – och andra svenskar – hade lämnat en gång. Värmlandsgåvan skulle också inspirera till fortsatta kontakter över Atlanten. Den stora föremålssamlingen har också kommit att bli ryggraden i detta svensk-amerikanska museum och besökscenter sedan dess. Blomskog valde troll och lampetter av Georg Brask som sin gåva. Du hittar en bild av dem i galleriet nedan.
Har du troll eller andra föremål av Georg Brask? Maila mig gärna en bild på lasse@kalvlund.se
Georg Brask
Ett av alla troll Georg snidat. Längre ner på sidan hittar du galleri med fler bilder.
Foton om ej annat angivet: Emma Brask och Lars Brask.
Foton av troll mot blå bakgrund: Thomas Zarle.
Teckningar in-scannade av Lars Brask.
© Copyright 2012. All Rights Reserved.