Människorna i Kalvlund

Kalvlund.se

En hemsida om en plats på jorden och människorna som levt där

Kalas i Östistuga sommaren 1910. Personerna är från vänster;

Edvin Pettersson på Höglund, Kalvlund, Carl Abrahamsson på Högen, Häljelund, Nils Andersson och hans hustru Blenda, dotter till Lars & Lisa Brask. Flickorna är Nils och Blendas döttrar: Runa och Hulda.

I mitten och främst i bilden står Lars Daniel Brask. Bakom bordet, delvis skymd av Lars står hans son Arthur,

Den unge mannen på trappan är Pontus Carlsson på Högen, Häljelund, son till Carl, snett framför Pontus står hans mor Anna, dotter till Karolina, brevid Pontus står Anna, dotter till Sara-Lisa och Edvin på Höglund.

I vit klänning; Maria Emanuelsson, som senare gifte sig med Arthur Brask.

Längst fram i svart; Karolina Olsson i Västistuga och längst till höger: Albertina och Karl Ludvig Andreasson på Del.

Släktbanden mellan personerna på bilden är många. T.ex. att; Arthur i Östistuga och Anna på Högen var kusiner, Annas make Carl var kusin med hennes far, Carl var även kusin med Arthur, Albertina på Del var moster till Arthur, Lars Daniel var tremänning med Carl på Högens far.

 

För att se en version av bilden i färg : Klicka här !

Människorna i Kalvlund

Tack vare Pelle Norelius forskning känner vi till namnen på de som föddes, levde och dog i Kalvlund så långt tillbaka i tiden som till

1600-talet.

 

Tre släktgrenar syns särskilt tydligt ;

  1. Ättlingarna till Jon & Gunilla i Ekenäs. De fyllde i många generationer de flesta stugor i Kalvlund, Häljelund, Lilla Ekenäs, Rösstegen och Ekenäs.
  2. Släkten Brask som kom till Kalvlund med Daniel Brask i början av 1800-talet. Daniel gifte sig med Catharina Börjesdotter som hade anor till Jon & Gunilla. Senare under samma sekel kom det att hamna Brask-ättlingar i samtliga gårdar i Kalvlund genom barn till Riksdagsman Anders Jonsson och hans hustru Sara Märta.
  3. Samtliga grenar i Mossberg-släkten såsom redovisade i Mossbergboken, utom NYL, härstammar från Malin Jonsdotter och Jordan Mossberg. Malin var barnbarns barn till Jon och Gunilla.

Större delen av Mossberg-släkten har sålunda sina anor i Ekenäs och med stark anknytning till Kalvlund.

 

Vill Du ha hjälp att hitta dina anor i dessa släkträd, maila till e-mail : lasse@kalvlund.se

 

Släktträdet följer de av Jon och Gunillas ättlingar som kom att födas och/eller leva i Kalvlund och det slutar med dem som är födda kring 1920. Det finns en del bilder inlagda, klicka på dem för att se en större version.

Anders Göran Brask

j sdkjf ksj aksdjg isrjg skdgj askdmgnioj girjeg åweijr sdkmfga kldmng aäsij aieornoinraeoin orgaprnga erng

Släktträdet utgår från Nils Brask i Breviken som blev stamfader för släkten Brask i Blomskog. Anorna bakåt i tiden är redovisade så fullständigt som jag känner till dem. Ättlingarna är i det här släktträdet är dock endast de med koppling till Kalvlund, nämligen sonen Daniel och dottern Anna Maria. Daniel gifter sig i Kalvlund och bygger nuvarande Östistuga, dottern Anna Marias dotter Sara-Märta gifter sig med riksdagsman Anders Jonsson och tre av deras barn kom att gifta sig och leva i Kalvlund.

Torpengren

asjegioj iajrgkanerg kaenrgaenr gadnrgoaenrgoi aenrg oianrgjaergi ndfl kng dlkfng dlkgkdfnm dnfggd

© Copyright 2012. All Rights Reserved.